שחיקת סחוס בברך: גורמים, תסמינים, אבחון וטיפול

שחיקת סחוס בברך

בעיות אורתופדיות רבות מתרכזות דווקא באחד המפרקים הכי עדינים וחשובים בגוף שלנו, והוא מפרק הברך. בואו נדבר היום על שחיקת סחוס בברך – ממה היא נגרמת, איך זה מתבטא בתסמינים, מה זה בכלל סחוס ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם המצב.

מהו סחוס ומהו תפקידו במפרק הברך?

מפרק הברך הוא המפרק הגדול והמורכב ביותר בגוף האדם. הוא מורכב משלוש עצמות – עצם הירך (פמור), עצם השוקה (טיביה) ועצם הפיקה (פטלה). בין עצמות אלו נמצא הסחוס המפרקי, שהוא רקמה קשיחה וחלקה המאפשרת תנועה חלקה של המפרק תוך הפחתת החיכוך.

לסחוס יש תפקיד מרכזי בפעילות התקינה של מפרק הברך. מלבד הקטנת החיכוך, הסחוס סופג זעזועים ומפזר את הלחץ על פני שטח המפרק בצורה אחידה. בלי שכבת סחוס בריאה, עצמות המפרק חשופות לשחיקה מוגברת העלולה להוביל לכאבים ודלקות. אספקת הדם לסחוס המפרקי מוגבלת, ולכן פגיעה בו או שחיקה שלו לאורך זמן עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך. חשוב להקפיד על אורח חיים בריא ועל פעילות גופנית מתונה כדי לשמור על בריאות הסחוס והברכיים.

גורמים ותסמינים של שחיקת סחוס בברך

יש כמה גורמים המעלים את הסיכון לפתח שחיקת סחוס בברך:

  • גיל – ככל שאנחנו מתבגרים, הסחוס נוטה להידלדל ולאבד מגמישותו
  • השמנה – עודף משקל מעמיס על המפרקים ומגביר את הסיכון לשחיקה של הסחוס
  • פציעות קודמות – חבלה או נזק למפרק הברך מעלים את הסיכוי לשחיקת סחוס בהמשך
  • מאמץ יתר – פעילות גופנית אינטנסיבית ועומס יתר על הברכיים לאורך זמן עלולים להזיק לסחוס
  • גנטיקה – נטייה משפחתית לדלדול סחוס ואוסטאוארתריטיס של הברך

תסמינים שכיחים המעידים על שחיקת סחוס

הסימן הראשוני לשחיקת סחוס הוא לרוב כאבים במפרק הברך, בייחוד בזמן עומס או פעילות. הכאב עשוי להחמיר לאחר ישיבה או עמידה ממושכת. בשלבים מתקדמים יותר ייתכנו גם קשיי תנועה, חולשה בשרירים באזור וירידה בטווח התנועה של הברך. כמו כן, עקב הידלדלות הסחוס ייתכנו גם תופעות כמו נפיחות סביב הברך, תחושת חום מקומית ואף נוקשות ורעש של "קליקים" וחריקות. מצבים אלו נובעים משינויים בפני השטח החלקים של המפרק ומהצטברות נוזלים דלקתיים.

 

שחיקת סחוס בברך

 

אבחון של שחיקת סחוס בברך

האבחון של שחיקת סחוס בברך מתחיל בדרך כלל בביקור אצל רופא אורתופד או מומחה לברכיים. הרופא יערוך בדיקה גופנית של הברך הכוללת הערכת טווח התנועה, יציבות המפרק, נפיחות ורגישות. כמו כן, הרופא ישאל אתכם על ההיסטוריה הרפואית שלכם כדי לבחון גורמי סיכון, פציעות קודמות ועוד.

בשלב הראשוני הרופאים מפנים לרוב לצילומי רנטגן של הברך. צילומים אלו יכולים לספק מידע על מרווח המפרק, הימצאות של שברים או גידולים עצמיים (אוסטאופיטים) ועוד. עם זאת, רנטגן אינו יכול להציג את מצב הסחוס עצמו. בדיקות MRI או CT מאפשרות לקבל תמונה מפורטת יותר של רקמות הברך הרכות, כולל הסחוס, הרצועות והמניסקוסים. MRI יכול להראות בבירור קרעים או דלדול של סחוס המפרק ולסייע בהערכה של חומרת המצב.

אפשרויות טיפול בשחיקת סחוס בברך

הטיפול בשחיקה של הסחוס בברכיים יכול להתבצע בשיטות לא פולשניות כמו תרופות ופיזיותרפיה או טיפולים זעיר-פולשניים כמו זריקות, אבל יש מקרים שבהם כן תידרש התערבות כירורגית.

טיפולים שמרניים וללא ניתוח

במקרים רבים של שחיקת סחוס קלה עד בינונית ניתן להשיג שיפור בסימפטומים ובתפקוד באמצעות טיפולי פיזיותרפיה. מטרת הפיזיותרפיה היא לחזק את השרירים התומכים סביב הברך, לשפר את טווח התנועה ולהפחית כאב. תוכנית שיקום מובנית עשויה לסייע בהאטת התקדמות שחיקת הסחוס. גם משככי כאבים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) יכולים לסייע בהפחתת כאבים ודלקות הנובעים משחיקת סחוס. במקרים מסוימים ניתן גם לבצע זריקות PRP לברך או זריקות של חומצה היאלורונית לתוך חלל המפרק. זריקות אלו נועדו "לשמן" את המפרק ולתמוך בשיקום של הסחוס הפגוע. לצד כל אלו חשוב לבנות שגרת אורח חיים מאוזנת הכוללת תפריט תזונה שיעזור לכם לרדת במשקל במידת הצורך ולהזין את הגוף, ותוכנית אימונים שתעזור לכם לחזק את השרירים באזור הברכיים מבלי להעמיס עליו יתר על המידה.

ניתוחים והתערבויות פולשניות

ארתרוסקופיה היא פרוצדורה זעיר-פולשנית המתבצעת דרך חתכים זעירים בברך. בעזרת מצלמה זעירה (ארתרוסקופ) המוחדרת לחלל המפרק, הרופא יכול לראות ישירות את הנזק לסחוס, לנקות רסיסים חופשיים ואף לבצע טיפולים מקומיים כמו החלקת פני השטח של הסחוס או גירוד סחוס פגום. במצבים מתקדמים של שחיקת סחוס, כשהכאב והירידה בתפקוד ניכרים מאוד ואין שיפור באמצעות טיפולים, ניתן לשקול ניתוח להחלפת מפרק הברך בשתל מלאכותי. ניתוח זה כרוך בשיקום ארוך אך יכול להקל מאוד את הסימפטומים ולשפר את איכות החיים של המטופל.

לסיכום

שחיקת סחוס בברך היא מצב הפוגע באיכות החיים ובתפקוד. אבחון מוקדם, בשילוב עם אורח חיים בריא והקפדה על פעילות גופנית מתונה, יכולים לעזור במניעת החמרה של הבעיה. במידת הצורך קיימים טיפולים שמרניים או פולשניים שונים שיכולים להקל את הסימפטומים ולשפר את מצב הברך. חשוב להתייעץ עם רופא מומחה במקרה של הופעת תסמינים כדי לקבל אבחון וטיפול מתאימים.

שחיקת סחוס בברך

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

טיפוח עור הפנים לאחר אימון – למה זה חשוב ואיך עושים את זה נכון?

טיפוח עור הפנים לאחר אימון חשוב לשמירה על בריאות העור. המאמר מסביר את הצעדים החשובים בשגרת הטיפוח, כולל ניקוי, לחות, שימוש במוצרים מתאימים וטיפול בבעיות ספציפיות, ונותן טיפים לאורח חיים בריא התומך בעור זוהר.

קרא עוד »

היתרונות המפתיעים של ריצה לבריאות הגוף והנפש

גלו את היתרונות המדהימים של ריצה לבריאות הפיזית והנפשית, כולל שיפור הכושר, ירידה במשקל, חיזוק שרירים, הפחתת מתח וחרדה, שיפור מצב הרוח, חיזוק מערכת החיסון, שיפור איכות השינה והיכולות המנטליות. הכירו את הסיבות לנעול נעלי ריצה ולהתחיל לרוץ עוד היום!

קרא עוד »
נגישות